Trimble et Simacan travaillent ensemble pour améliorer la navigation du dernier kilomètre

Trimble en Simacan hebben hun transportoplossingen in verregaande mate geïntegreerd. De integratie stelt transportbedrijven in staat om via het cloudplatform voor last mile-navigatie van Simacan in te grijpen in de trucknavigatie van de Trimble-boordcomputer. Chauffeurs rijden op die manier een efficiëntere route die rekening houdt met de omgeving. Chris Boogaard Country Manager van Trimble in Nederland: ”Wij zijn trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan verdere verduurzaming van het transport en verbetering van de verkeersveiligheid.”

Doorgaans berekent de boordcomputer van Trimble dankzij de ingebouwde CoPilot® trucknavigatie van Trimble MAPS de meest efficiënte route die is afgestemd op de specificaties van de truck. Soms is het echter wenselijk om deze route aan te passen, met name in de last mile. Denk aan een drogisterij die ’s ochtends vroeg via een andere route moet worden bevoorraad om geluidsoverlast voor omwonenden te voorkomen. Of neem een supermarkt die de vervoerder verzoekt om tijdens schooluren de route langs school te mijden. Ook het voorkomen van manoeuvreer schades speelt een heel belangrijke rol. De samenwerking tussen Trimble en Simacan maakt dit mogelijk.

Trimble-Simacan last mile-navigatie - How it works 1 LR

Toolkit voor integratie

Trimble beschikt voor dit soort vraagstukken over een toolkit met vergaande integratiemogelijkheden. Simacan maakt hiervan gebruik om invloed uit te oefenen op de route door voorwaarden mee te geven aan de trucknavigatie van Trimble.

“Zonder dat de chauffeur dat merkt, krijgt hij de route te zien die de vervoerder in overleg met verladers via het cloudplatform van Simacan heeft ingetekend”, verklaart Chris Boogaard, country manager van Trimble in Nederland.

Minder schade, lagere uitstoot

Boogaard krijgt bijval van Eric Mulders, strategic alliance manager van Simacan. “Het manoeuvreren in binnensteden is voor menig chauffeur een stressvolle bezigheid. Terwijl de chauffeur de truck met oplegger achteruit indraait, moet hij/zij zijn oog houden op fietsers en voetgangers die hem langs alle kanten passeren. Met het gevolg dat hij dat ene paaltje over het hoofd ziet, wat hij had kunnen voorkomen met een andere aanrijroute waardoor hij de draai niet hoeft te maken.” Een aanrijding leidt niet alleen tot schade, maar ook tot vertraging en achterstand op de planning. “Kortom, een klein incident kan grote impact hebben”, weet Mulders.

“Steeds meer vervoerders zien in dat ze op dit punt winst kunnen boeken door hun chauffeurs te begeleiden om de ideale route te rijden, en zo schades te reduceren, uitstoot te verlagen en voorspelbaarheid te vergroten. Dankzij de samenwerking met Trimble kunnen wij chauffeurs nu volledig digitaal begeleiden op de last mile.”

Trimble-Simacan last mile-navigatie - Resultaten LR

Last-mile op de Trimble boordcomputer

Simacan levert een cloudplatform dat food retailers als Albert Heijn en Jumbo gebruiken om grip te houden op de bevoorrading van hun winkels. Veel vervoerders in deze sector maken gebruik van de Trimble-boordcomputer, dat al langer geïntegreerd is met het Simacan-platform. Dit platform kan de transportplanning rechtstreeks naar de boordcomputer sturen, die op zijn beurt de positie van de truck weer terugstuurt naar het platform.

“Wat de Trimble-oplossingen in de markt onderscheidt, is de standaard optie om proactief in te grijpen op de Trimble MAPS trucknavigatie software, onafhankelijk van de generatie boordcomputer. En dat zonder de software te hoeven aanpassen. Trimble loopt op dit punt voorop”, verklaart Mulders.

Trimble-Simacan last mile-navigatie - Voordelen LR

Vroegtijdig anticiperen

Behalve op de last mile biedt de integratie ook voordelen op de snelweg. Het intelligente cloudplatform van Simacan monitort voortdurend de situatie op de snelweg en vertaalt die naar instructies voor de chauffeur. Als bijvoorbeeld een rijbaan is afgesloten, krijgt de chauffeur via zijn Trimble-boordcomputer een waarschuwing voor een gesloten rijstrook te zien ver voordat een eventueel matrixbord met rood kruis zichtbaar is.

“Deze aanwijzing wordt automatisch omgezet in gesproken tekst, zodat de chauffeur wordt gewaarschuwd zonder op het scherm te hoeven kijken. Hij kan vroegtijdig anticiperen op de nieuwe verkeerssituatie, wat de veiligheid op de weg verder verbetert,” stelt Boogaard.

Cornelissen Groep last mile

Cornelissen Groep is de eerste vervoerder die gebruik maakt van de vergaande integratie tussen Trimble en Simacan. Deze was al gebruiker van het platform voor het transport richting de winkels van Albert Heijn en Jumbo, maar heeft nu zelf het Simacan-platform geïmplementeerd om alle 350 vrachtauto’s aan te sturen. De last miles naar de belangrijkste laad- en loslocaties in de Benelux worden ingetekend en beschikbaar gesteld via de boordcomputer van Trimble.

“Cornelissen maakt al jarenlang gebruik van het Trimble-portfolio. Wij zijn trots dat we samen met Cornelissen en Simacan kunnen bijdragen aan verdere verduurzaming van het transport en verbetering van de verkeersveiligheid”, aldus Boogaard.


Hoe werkt last mile-navigatie? Bekijk het in deze video:

Trimble-Simacan last mile-navigatie - Video